Amsterdam psychotherapie

Vergoeding

Vergoeding

Psychotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Een verwijzing van de huisarts is nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding. De behandeling wordt geheel of gedeeltelijk vergoed, meestal tussen de 67-100%, afhankelijk van je zorgverzekeringspolis. In 2020 heb ik een contract met de volgende zorgverzekeraars: Aevitae (Avéro Achmea), Avéro Achmea Verzekeraar, De Friesland Zorgverzekeraar, FBTO, One Underwriting (Avéro Achmea), Interpolis Verzekeraar, OZF Achmea Verzekeraar, Pro Life, ZieZo, Zilveren Kruis.

OHRA, ONVZ, ZorgDirect, De Amersfoortse Basisverzekering en PNOzorg Basisverzekering vergoeden 100% van de behandeling.

Neem altijd vooraf contact op met je zorgverzekeraar om na te gaan wat de vergoeding is.

 

Psychotherapie kan bestaan uit een aantal gesprekken of langere tijd duren. Er wordt onderscheid gemaakt in basis GGZ en gespecialiseerde GGZ.

 

In de basis GGZ zijn er drie mogelijkheden:

  • Kort: tussen de 1 en 5 gesprekken
  • Middel: tussen de 6 en 8 gesprekken
  • Intensief: tussen de 9 en 12 gesprekken

 

In de gespecialiseerde GGZ wordt gewerkt met DBC’s (Diagnose behandel combinatie). Een DBC heeft een looptijd van  1 jaar en indien nodig kan er een vervolg DBC geopend worden. Ik behandel in de gespecialiseerde GGZ als je problemen complexer zijn en er meer dan 12 sessies nodig zijn dan om een goede behandeling te bieden.

 

Je kunt ook kiezen voor losse gesprekken. Je kunt dan zelf bepalen hoeveel gesprekken je nodig hebt en er is geen diagnose nodig. Een gesprek duurt 45 minuten en valt onder Onverzekerd product Consult (OVP/OZP). Het tarief hiervoor is € 105,25.

 

Na de intake kan ik inschatten of behandeling in de basis of gespecialiseerde GGZ nodig is. Voor de tarieven: 

Tarieven BGGZ en onverzekerd product consult

https://www.psynip.nl/actueel/themas/thema/curatieve-ggz/tarieven-curatieve-ggz/basis-ggz-tarieven/

 

Tarieven SGGZ

https://puc.overheid.nl/PUC/Handlers/DownloadDocument.ashx?identifier=PUC_243890_22&versienummer=1&type=pdf&ValChk=to_qfFcSqcjp9aOSLd6nmLcM11oMPmdtkmeb1fKvw5g1

 

De tarieven zijn vastgesteld door de Nederlandsche Zorg Autoriteit (NZA). Alle bedragen voor psychotherapie zijn vrij van BTW.

 

Eigen risico

Als je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering, zoals psychologische zorg, dan betaal je de eerste 385 euro zelf.  Dit is het verplicht eigen risico. Als je zelf een hoger eigen risico hebt genomen betaal je meer.